Neoclassical-Edwardian Beauty Wins Restoration Award

Neoclassical-Edwardian Beauty Wins Restoration Award

Singapore, Heritage Buildings –

TEMASEK SHOPHOUSE bags the 2019 Award for Restoration at the URA Architectural Heritage Awards 

.

The restoration project of Temasek Shophouse is commended for its three ‘Rs’ of maximum retention, sensitive restoration and careful repair

.

IN TONES OF BLACK AND WHITE the three-storey Temasek Shophouse sits next to MacDonald House on Orchard Road. The facade is a mix of Neoclassical and Edwardian architectural styles. At the back a Garden Entrance leads to a symmetrical face flanked by streamlined wings and spiral staircases. The building is occupied by Singapore government investment company Temasek as a hub for its social enterprises.

The Garden Entrance – more than 100 different local species of plants and trees were planted
Outdoor Garden – Biophilic design plays a large part in the restoration concept

.

Led by Surbana Jurong with Asylum coordinating the interior design, and Greenology taking care of landscaping, the 18-month restoration of the 835-sqm site was to preserve the unique appearances and long history of the shophouse, while selecting sustainable materials.

Built in 1928 as part of post-war development plans for Orchard Road, the building was gazetted for conservation in 2000 for its rich and diverse architectural styles, ranging from ornate and decorative classical features to a modern art deco style. It was unoccupied for nine years in a sad state of disrepair, and the challenge was to restore the original character of the shophouse that had two distinct Neoclassical and Edwardian architectural signatures on the facade. 

Its renovation is inspired by conservation and biophilic design. Biophilic design, or designing with nature, increases biodiversity within a small footprint, and mimics a habitat within a rainforest in the tropics. More than 100 different local species of plants and trees were planted during the refurbishment of the building. 

.

Interior Design Inspired by Nature

The atrium with its symmetrical art deco characteristics
The black metal fittings of Forward Coffee echoes the art deco theme. The coffee enterprise provides employment and training to persons with disabilities and special needs

.

Asylum’s design concept of the interiors of Temasek Shophouse is influenced by the art deco architectural style of the building, and by Singapore’s nature. Curated art pieces and a collection of furniture made from recycling waste materials can be found in selected spaces to reflect Temasek Shophouse’s values and beliefs. 

As you enter the building, you are greeted with an open atrium with its lush green wall that brings you closer to nature. The atrium’s streamlined aesthetics channels an art deco-inspired light feature that suspends above as a distinct centrepiece.

Bulbul – Meeting rooms are named after native bird species
Redshank sunbird detail

.

Pockets of green and natural light are introduced on every level including washrooms as a bright colour palette complements the nature within the space. Meeting rooms are named after native bird species including bulbul, dove, flameback, heron, kingfisher, koel, redshank sunbird, swallow, sparrow, starling and hornbill.

As part of URA’s Architectural Heritage Season, Temasek Shophouse will be open for a free admission public tour on Saturday, 9 November 2019. If you’re interested you are required to register in advance. Find out more details

.

Story compiled by Carol Kraal. Photographs courtesy of Temasek Shophouse